Helyszínek, FoglalkozásvezetőkCsíkszentmárton, Hargita megye


Foglalkozásvezető: Fazakas-Tímár Karina
Helyszín: Prosperitas Vitae Egyesület- Korai fejlesztő központ,Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Pontos cím: Prosperitas Vitae Egyesület- Korai fejlesztő központ Csíkszentmárton Főút 360
Telefonszám: 0748844121
Email: karina@kult-it.org

Időpontok:


Hétfőnként: 10:00 - 10:30

 A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni, nem kell feltétlenül bejelentkezni, de a mostani feltételek miatt, jó ha szóltok előre.

Ha tehetitek jelöljétek be a Ringató - Tímár Karina foglalkozásai Facebook oldalt, ahol értesíthetlek benneteket a foglalkozásokról. 

Szeretettel várok mindenkit, kicsit és nagyot egyaránt.

 

...

Bemutatkozás:


Az éneklés volt, ami először a magyar nyelvvel összekötött.

A Kárpátok hegyein túl, a Tázló folyó partján lévő kis csángómagyar faluban, Pusztinában születtem, négy gyerekes család legnagyobb gyerekeként nevelkedtem fel. Családomban mindig is magyarul beszéltek a felnőttek, de a gyerekek fele igen ritkán történt meg az, hogy magyarul szóljanak a felnőttek. Ez azonban bennem egy erős motiváló erő volt, hogy én megtanuljam az őseim nyelvét beszélni, nem csak énekelni. Kisiskolás éveimet szülőfalumban, Pusztinában töltöttem, ahol román tannyelvű iskolában tanultam. Gyerekkoromtól kezdve nagyon érdeklődtem az éneklés íránt, foglalkoztattak a gyerekek és a pedagógiai módszerek. 

Felcseperedve, 2010-ben a nagyvilág fele indultam, és Csíkszeredában volt az első állomásom, ahol elkezdtem tanulni magyarul írni, olvasni. A nyelvi nehézségek ellenére, gyerekkori álmom mindig is az volt, hogy sokat utazzak, sokat lássak, tanuljak, tapasztaljak, „elvégezzek minden iskolát, majd hazatérjek és taníthassak”. Az életem egy része a néptánc és népzenén keresztül a népi kultúra fele irányult, így 2014-ben felvételiztem a kolozsvári Bábes Bolyai Tudományegyetemre, ahol elvégeztem a néprajz alapszakot, majd 2019-ben a mesterképzést Kultúra és Társadalom, Hagyomány és Modernitás között szakon, majd 2019-ben felvételíztem a Debreceni Egyetem, Történelem és néprajzi Doktori iskolában.  Eközben számos kulturális területen is tevékenykedtem. A kifürkészhetetlen útjaim, a Dél-Erdélyi, szórványban, Petrozsényben vezettek, ahol a Szent Ferenc Alapítványnál, Magyar iskolánál és a magyar közösségben tevékenykedhettem a Miniszterelnökség által kiírt Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként.

Azt gondolom, hogy az ének és a tánc ébresztette meg bennem az identitástudatot, a hovatartozást és a kultúra szeretet révén jutottam el a magyarság tudatig. Úgy gondolom, hogy a népzene, a kultúra volt az összekötő láncszem az identitásom felismerése és felvállalása fele. Azt érzem, hogy a jó Isten ezt a feladatot bízta rám, hogy amit én megéltem tovább adjam utódainknak.

A Ringató foglalkozásokkal nagyon sokat találkoztam, talán ez is motivált nagyon arra, hogy elvégezzem a tanfolyamot. 


hirdetés