Bemutatkozás - családoknak - Gróh Ilona

"S milyen más az életed, ha a szépségnek nemcsak örvendezel, hanem szét is árasztod. Az énekek sok mindent tudnak. Csak általad és csak hangokkal, csak a hangjaival együtt hatnak. S nemcsak rád…" (Marosi Julianna)

Énektanár, karvezető vagyok, 1979 óta dolgozom. Ez alatt az idő alatt több korosztállyal kerültem kapcsolatba a bölcsődésektől a főiskolásokig. Lehetőségem volt tapasztalatot gyűjteni a különböző életkorú gyerekek zenei nevelésében és a felnőttek képzésében is. 

Tevékenységeim középpontjában ma már a kisgyermekkori zenei nevelés áll, igaz szeretettel és hittel teszem a dolgomat. Büszke vagyok arra, hogy Forrai Katalintól, Kodály Zoltán tanítványától, a világszerte ismert zenepedagógustól kaptam segítséget az óvónők képzéséhez és az óvodás gyerekek zenei neveléséhez. Több mint húsz évig lehettem Kati néni közelében, tanulhattam tőle, vele dolgozhattam.

Kisgyermekes családokkal 1991-ben kezdtem foglalkozni Szekszárdon. Budapesten 2004-ben indítottam el Ringató foglalkozásokat. Ezt követően nem sokkal tanfolyamokat szerveztem, tanítványokat, kolléganőket gyűjtöttem magam köré, hogy mind többen legyünk, akik azonos értékek mentén haladva nyújtunk hétről hétre zenei élményt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Ringatóval létrejött egy olyan mozgalom, amire néha magam is rácsodálkozom. Nagyszerű kolléganőkkel dolgozom együtt. Kiváló emberek, jó zenészek és jó pedagógusok, magas színvonalon képviselik a Ringató programot. Én magam foglalkozásokat már csak ritkán tartok, de a foglalkozásvezetők közösségét irányítom, működtetem a Ringató hálózatot és tanítok.

Sok-sok feladat, örömteli megbízatás kapcsolódik a Ringató zenei nevelési programhoz, az általam kidolgozott Magyar Örökség-díjas módszerhez: évente több jelentős zenei rendezvény szervezése, konferenciák, ismeretterjesztő előadások, különféle tanfolyamok, pedagógusképzés a határainkon innen és túl, teszik változatossá a hétköznapokat. Több kiadónál jelentek meg 2009-től a könyveim. Ma már saját könyvkiadót működtetek. Örülök, hogy azzal foglalkozhatom, amit igazán szeretek.

Teljessé teszi az örömömet a családom, a gyerekeim és a csodálatos unokáim. Ez a honlap a fiamnak köszönhető. Ő az állandó segítőm a weboldal szerkesztési feladataiban, a karbantartásában és mindenben másban is jó tanácsadóm. A lányommal együtt dolgozom a Ringató programban és a könyvkiadásban, férjem pedig a jogi képviselőm, mindig számíthatok a segítségére.

Rengeteg tervem van még, bízom abban, hogy képes leszek megvalósítani ezeket, miközben Forrai Katalin mondataira gondolok: "...az a fontos, hogy az életben úgy boldoguljunk, hogy közben boldoggá tegyünk másokat..."

Gróh Ili

Alapító: Gróh Ilona
KERESÉS
Kutykurutty és a többiek
Gyöngyösi Katalin Vár a bölcsőde
Gyöngyösi Katalin Bölcsődés vagyok
Megfogtam egy szúnyogot - lapozó
Cifra palota
Borsi a kertben